[2011.01.06]

2011年1月19日(水)18:00-19:50  吹田キャンパス 工学研究科 M4棟講義室(M4-201)にて第26回創成塾が開催されました。

18:00-18:50  津田 一郎 (北海道大学電子科学研究所教授・同数学連携研究センターセンター長) 「On the Aspect of the Research Project “The study on the neural dynamics for understanding communication in terms of complex hetero systems”, supported by Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (2009-2013)」
18:50-19:00  質疑応答
19:00-19:50  学生によるパネルディスカッション

吹田キャンパス 工学部 M4-201

参加人数:38人
議事録(学内アクセスのみ)

講演 1:津田 一郎 (北海道大学電子科学研究所教授・同数学連携研究センターセンター長)
発表資料 (学内アクセスのみ)

tsudaI will talk about the aspect, philosophy in some sense, of our new project in innovative area. The purpose of this research project is to establish a new research area on the neural information science for communication by elucidating the neural mechanism of communication. The research is performed in collaboration with applied mathematicians in complex systems science and experimental researchers in neuroscience. The project includes the measurements of brain activity during communication with or without languages and analyses with a help of a theory in extended dynamical systems and of a probabilistic theory. The communication paradigm is extended to the interactions between human and human, human and animal, human and robot, human and materials, and even robot and robot. Chaotic itinerancy and entrainment of nonlinear oscillators provide key concepts for constructing a mathematical framework on communicating brains. You can see the research activities of the project via the following URL.