[2011.07.22]

2011年8月2日(火)18:00-20:00 吹田キャンパス 人間科学研究科 ユメンヌホールにて第38回創成塾を開催いたします。

18:00-18:40 中道正之(教授,大阪大大学院人間科学研究科)
18:50-19:30 指定討論
       石黒 浩(教授,大阪大大学院基礎工学研究科)
       眞下 節(教授,大阪大大学院医学系研究科)
       苧阪満里子(教授,大阪大大学院人間科学研究科)
       山本知幸(特任准教授,大阪大大学院基礎工学研究科)
19:30-20:00 学生パネルディスカッション&全体討論

Access Map to Humane-Hall

講演1:中道正之(教授,大阪大大学院人間科学研究科)
“Understanding the mind of nonhuman primates through behavioral observations”

Nonhuman primates consist of about 200 species, most of which are living in stable social groups, where they identify each other and infants develop, interacting with not only their mothers but also other group members. Primatologists observing such nonhuman primate species both in the wild and in captivity with individual identification have been trying to record their social interactions through behavioral observations and to know various aspects of their social ability (i.e., what they are thinking). I am one of such primatologists, and have been observing one group of wild Japanese monkeys (Macaca fuscata) for more than 30 years and one captive group of gorillas (Gorilla gorilla gorilla) for 15 years. In the talk, I will present some topics which were recorded in the two groups. They include tool-using behavior and spontaneously occurring mother-infant swapping for gorillas, and dominance relations and social grooming for Japanese monkeys. Thereafter, I would like to discuss how much behavioral studies on nonhuman primates who are our closest relatives could contribute to a better understanding of human primates.